Zakázaná egyptologie versus "konzervativní" egyptologové

17.09.2011 15:28

Zakázaná egyptologie versus ,,konzervativní" egyptologové

 
Co si má pod pojmem zakázaná egyptologie člověk představit? Proč je seriózními vědci natolik odsuzována a co nám vlastně její hlavní představitelé ve svých knihách nabízejí? Podle jejich slov jsou to zatajované informace. Máme jim věřit nebo je považovat za obyčejné komerční autory, či dokonce blázny?

Záhadný egypt přitahuje pozornost všech...
Lidé, kteří se zabývají záhadami kolem starověkých států a jejich kultury a vzniku, podávají čtenářům ve svých knihách neobyčejné informace - údajně jsou široké veřejnosti zatajována kvanta informací a nálezů, jejichž obsah se mnohdy vztahuje důkazům, že dnešní historie tak, jak ji známe, je interpretována mylně a že by snad na našich dějinách mohli mít podíl i mimozemské civilizace. A jaký je názor odborníků? Ti považují tyhle autory za obyčejné laiky, kteří ve většině případů o daném tématu neví takřka nic. Záhadologové se však proti nim ohrazují - kolikrát obyčejní laici dokázali to, co odborníci ne - rozluštili písmo, vykopali základy starověkého města...
V současné době existuje hned několik odvětvích zakázané archeologie, či historie. Jednou z nejznámějśích je obor, který se nazývá pyramidologie, i když většina odborníků tento název zcela odmítá, zvlášť kvůli koncovce logos, kterou si údajně nezaslouží, a tak tuto ,,vědu" pojmenovali pyramidománie či pyramidiotismus. Pyramidologové se vsak považují za rovnocenné vědce jako jejich ,,seriózní" kolegové. A co jim právě egyptologové vyčítají? Podávají veřejnosti vyfantazírovaná fakta a zaručené překlady a nové výklady hieroglyfických textů, anž by kdy studovali historii Egypta a jeho kulturu, čtení staroegyptského písma nevýjimaje. Také jim vyčítají, že se zaměřují jen na jednu pyramidu - Cheopsovu, jakoby ostatní ani neexistovaly.Tato kniha v poslední době rozpoutala diskuzní bouři
Ale to autorům knížek o záhadách starověkých civilizací příliš hlavu neláme. Využívají toho, že se dnešní odborníci k jejich názorům už ani nevyjadřují a ostře jejich práci kritizují. Po celém světě vycházejí stovky knížek různých spisovatelů, z nichž nejznámějším je určitě známý erich von Däniken. A proč mají právě tyto publikace takový úspěch? Oproti odborným knížkám většiny historiků nezahlcují čtenáře nezáživnými informacemi, ale podávají je velice zajímavým chytlavým způsobem. Navíc jak už bylo zmíněno, odborníci nemají chuť ani čas jakékoliv teorie, byť sebeneuvěřitelnější, vyvracet, takže není nikdo, kdo by čtenářovi naskytl pohled z druhé strany. Přece se však v minulosti o to několik vědců pokusilo, většinou jim věnují pár kapitol ze svých knih, jako to učinili například Petrie v knize Sedmdesát let v archeologii, Lauer v Problém egyptských pyramid, Vandier v Příručce egyptské archeologie a ze současnosti také známý český autor Vojtěch Zamarovský v jedné z jeho nejznámějších publikacích Vaše veličenstva, pyramidy, kde konkrétně vyvrací mylné domněnky, které v dnešní době panují. V nedávné době se konkrétně proti Dänikenovi pustil také Segar Hakim v knize Antidäniken, vyvrácené mýty, které matou svět.
Zdá se, že tento boj nikdy neustane. Představitelé zakázané archeologie se budou práce odborníků stále napadat a naopak. Kdo nakonec vyjde z této ,,bitvy" jako vítěz a kdo jako poražený?