Objevení záhadných hrobek

17.09.2011 15:30

Objevení záhadných hrobek...

Achnaton
Největším a nejúchvatnějším objevem v historii archeologie je určitě nalezení Tutanchamonovy hrobky. Od té doby se traduje, že všechny největší poklady byly objeveny a že k žádnému dalšímu zásadnímu objevu už nedojde. Přesto se neustále šušká o záhadných objevech, které jsou veřejnosti tajeny. Nejde pouze o podivné prostory pod pyramidami a Sfingou, tajemné svitky popsané nenznámým písmem, ale mnohdy i objevení na první pohled ,,obyčejné" hrobky, jejíž skutečná důležitost je před populací tajena.

KV 55
KV 55Jedním Z takových je i hrob známý pod označením KV 55. Byl objeven roku 1907 archeologem Dr. Edwardem Ayrtonem. Tento nedokončený hrob byl v minulosti zřejmé poškozen záplavami, důkazem toho jsou poničené kartuše uvnitř hrobky. Odborníci nejdříve přisoudili hrobku královně Teje, manželce faraona Amenhotepa III., protože mumie jevila ženské rysy. Jakmile však porovnali vnější znaky se sochami Achnatona, usoudili, že mumie patří tomuto panovníkovi, o kterém se traduje, že trpěl nemocí dystrophia adiposgenitalis, která u mužů způsobuje, že se jim nevyvinou vnitřní a vnější pohlavní orgány. Pak ale přišla další teorie, že se ve skutečnosti jednalo o mumii Smenchkareho. Než však kdokoliv mohl prozkoumat správnost tohoto tvrzení, mumie záhadně zmizela. Na celých sedmdesát let.
Smenchkare
V roce 2000 podal stopy o znovunalezení mumie berlínský egyptolog Dr. Krauss, který obvinil profesora Wildunga a jeho manželku z přechovávání kradených předmětů. Zároveň tvrdil, že od roku 1971 byla ztracená mumie přechovávána v Mnichovském egyptologickém muzeu, kam se údajně dostala neznáými kanály. Když tedy mumie byla znovu nalezena, rozhodli se odborníci provést různá měření a rozbory a zkoušky krevní skupiny. Vyplynulo z nich, že mumie považovaná za Smenchkareho, byla bratrem nebo nevlastním bratrem Tutanchamona. Protože si však odborníci chtěli být stoprocentně jisti, uzavřeli s japonskými univerzitami smlouvu o testech DNA. Dřív, než k těmto testům došlo, bylo zkoumání náhle zastaveno. Proč? To nikdo netuší. Z průzkumu sarkofágu však údajně vyplynulo,  že by Smenchkare mohl být totožný s biblickým bratrem Mojžíše - Árona.
 
 
Hrobka Achnatona a Nefertiti
 
Achnaton a Nefertiti
 
Jakýsi archeolog procházel několik týdnů kolem přehrady Nasser a jednoho dne si všiml kamenného kvádru, který měřil celých 60 cm. Hned poté zjistil, že za ním se skrývá vchod se schody, mířící k hrobce. Nápisy uváděly, že se jedná o hrobku Achnatona a Nefertiti. Bylo jasné, že se jedná o největší objev od dob otevření hrobky Tutanchamonovy. Avšak co se stalo? Egyptologický tým ji dne 27. března 1997 otevřel a poté bez jediného odůvodnění zase uzavřel.Opět se naskýtá otázka  proč ?  Vnitřek hrobky ptozkoumali odborníci z Britského muzea a prý dospěli k neuvěřitelným objevům. V hrobce nalezli sošky 8500 - 10 000 let staré, takže se naskytla otázka, zda-li by se Achnatonova vláda neměla posunout do staršího období. Avšak historici pohotově zareagovali a odůvodnili nález takto starých sošek  tím,  že nutně nemusely pocházet z doby Achnatona, faraon si do hrobky prostě umístil staré sošky. Pŕišla ale další rána. Z jakýchsi indícií v hrobce odborníci dospěli k tomu, že Achnaton byl totožný s Mojžíšem (Smenchkare by tudíž byl jeho bratrem - Áronem, jak už bylo uvedeno.) Taková informace by se ale nemohla dostat na veřejnost, protože by otřásla obrovským množstvím populace a rozbořila by základy celosvětových náboženství. Proto byl tento objev utajen před lidmi.