Egyptské chrámy - 2) Abydos (eg. Ebozév)

02.09.2011 15:20

Abydos (eg. Ebozév)

plánek


průčelí na konci prvního nádvoří

chram Sethi I. Jedno z nejvýznamnějších náboženských středisek a poutní místo 8. hornoegyptského kraje (šakalího). Je to jedno z nejstarších a nejmýtičtějších míst v Egyptě. Byly zde hrobky již v archaické době. Byl zde nalezen fragment hieroglyfického písma, jenž je nejstarší na světě(starší než sumérské).
Nachází se asi 560 km na Jih od Káhiry. Byly zde četné hrobky zvláště symbolické.
Nejznámější je zde chrám Setchiho I. a jeho kenotaf Oseiron. Tento monumentální chrám se nám zachoval v poměrně dobrém stavu. Setchi chrám nestačil dostavět a tak jej dokončil jeho syn Ramesse II. (ten si zde také postavil menší chrám). Řeky byl nazýván Memnonium. Má dva pylony, dvě velká nádvoří, rozlehlé sklady aj. Stěny chrámu, včetně sloupů a pylonů, pokrývá Seznam králůreliéfní výzdoby a nápisy především náboženského rázu. Pozornost upoutají scény z bitvy u Kadeše a slavný seznam egyptských králů (začínající Menim asi 3000 př.n.l a končí vládou Setchiho 1300 př.n.l). Také je zde seznam jmen 120 egyptských božstev a jejich hlavních svatyň. V hlavní ose chrámu JZ směrem leží Osireion. Jenž začal stavět opět Setchi a dostaven především Merenptahem.
Osirieon je 15 metrů pod úrovní Setchiho chrámu.Osirieon Tato pozoruhodná stavba obsahujen pramen, který se nachází ve velké hloubce a schází se k němu galeriemi z vysokých opracovaných monolitů. Stavba je 20x30 metrů velká. Jádro je tvořeno podstavcem z kamenných bloků (měl představovat Usírův hrob). V něm jsou uprostřed vytesány dvě vodní nádrže (jedna čtvercová a druhá obdélníková). Z obou stran podstavce vedou schody do hloubky asi 3,5 metrů pod vodní hladinu. Na podstavci jsou umístěny dvě sloupořadí (každá s pěti minolitů o základně 2,5x2,5 m a výšce 3,5m. Nakonec byla stavba překlenuta mohutnými kamennými architrávy. Reliéf Kolem celého podstavce je třímetrový vodní příkop. To celé bylo obehnáno 6 metrů širokou zdí z žuly. Ve zdi jsou malé čtvercové komory (17) navzájem propojených. Dále zde byly dvě tzv. příčné komory. To celé je opět obehnáno vápencovou zdí. Do malých místnůstek se snad připlouvalo na loďkách. Stěny jsou popsány náboženskámi texty a dodnes se zachovaly barevné reliéfy. Jsou zde teze, že tento chrám pochází ze St. říše a Setchi ho pouze přestavěl.