Egyptské chrámy - 1) Abú Simbel

02.09.2011 15:14

Abú Simbel

Velký chrám
eg. název chrámu Vesermaatre (mocná je kosmická harmonie boha Re)



 

Obrazek

Obrazek

Název je vtesán do kamene nad branou velkého chrámu: muž se sokolí hlavou Re, opírající se o dva znaky, které se čtou veser a Maat.
Tento chrám leží na západním břehu Nilu poblíž hranice mezi Egyptem a Súdánem. Velký chrám objevil roku 1813 J.L. Buckhardt. Chrám si nechal postavit Ramesse II Obrazeka nechal jej zasvětit Amenreovi a Reharachtejovi, a vedlejší kult zde měl i Ptah a sám zbožštělý Ramesse II. Chrám je orientován přesně na východ a byl postave tak, aby dvakrát do roka, o jarní a podzimní rovnodennosti, ozářilo vycházející slunce sochy božstev vytesané na západní stěně nejzažší, 65 m hluboko ve skalním masívu ležící kaple. Jen jedna socha nebyla nikdy osvětlena a to socha boha Ptaha - tajemství chráněné bohem řemeslníků nebyla nikdy odhalena.
Chrám má průčelí, vytesané do skály, výšky asi 30m a šířky 35m; čtyři 20 m vysoké kolosy sedícího panovníka R II. Mezi nohama stojí sochy dalších členů královské rodiny. Horní okraj zdobí 23 soch paviánů, jenž zdraví slunce při jeho východu. Za vchodem Obrazekdo chrámu následuje velká síň s osmi pilíři s tzv. usírovskými sochami panovníka (strop je ve výšce 10m). Z této síně se vchází do čtyř postranních komor bohů. Dále za velkou je menší síň se čtyřmi pilíři tzv příčná, a nakonec kaple se sochami 4 bohů. V bočních komorách je reliéfní výzdoba, u které převažuje návoženský ráz. Vynikající jsou zde též scény s válek v Sýrii, Libyi a Nubii.
Na sever od pláně před velkým chrámem byl v roce 1909 odhalen dvůr, na kterém byla postavena zváštní stavba, sluneční svatyně. V interiéru kaple byl umístěn skarabeus, obraz vycházejícího slunce a opice, symbol měsíce. Uprostřed nádvoří stál oltář nesoucí čtyři stojící opice se dvěma obelisky po stranách.