Egyptské chrámy (4) Dendera - eg. Tareret

02.09.2011 16:20

Dendera- eg. Tareret

plánek
Čelní pohled na Hathořin chám Celkový pohled na komplex


Leží asi 610 km jižně od Káhiry na západním břehu. V Ptolemájoské době se stal centrem kultu Hathory a jejího mažela Hora a také jejich syna Iheje. Historie sahá až do pravěku, ale V Ptolem. a Řím. době zde vznikl obrovský komplex jimž dominoval Hathořin chrám.
Komplex je orientován k Nilu. Je obehnán několik metrů silnou cihlovou ohradní zdí. DENDERA a její HypostylVlastní chrám, jenž je výborně zachován ležící před nádvořím. Předsíň zdobí sloupy napodobnňující sistrum (hudební násstroj s podobou Háthořiny hlavy ). Na stropě jsou astronomické výjevy. Následuje tzv. Sál zjevování zdobí jej sloupy s hlavicemi zdobenými Hathořinými hlavami. V nejzazší části je svatostánek Zvěrokruh , v němž kdysi stávaly posvátné bárky se sochami bohyně. V SV části se sestupovalo do tajných podzemních mistností , jenž byly zdobeny tajuplnými reliéfy (někteří v nich vidí věci jako např. žárovky, transformátory atd.- prostě nesmysl). Po schodišti se vystupovalo na střešní terasu, kde stojí menší Usírova svatyně se slavným vyobrazením Zvěrokruhu na stropě.
SZ od chrámu je chrám zrození (v němž se slavilo božské zrození Hathory a Hora a také panovníka). Západně je posvátné jezírko a lázně z Římské doby. Mezi domem zrození a Hathořiným chámem byla v 5. stol.,vybudována bazilika. Za chrámem Hathory byl chrám zrození Esety.