Amárna-eg. Achetaton(obzor Atonův)

02.09.2011 17:10
Amárna-eg. Achetaton(obzor Atonův)

plánek


rozvaliny velkého chrámu v Amárně
Lokalita ve středním Egyptě, asi 310 km jižně od Káhiry. Rozprostírá se na pláni vymezené od západu Nilem a od východu pohořím. Zde si založil své město Achnaton panovník 18. dynastie. Město je ohraničeno 14 stélami a má rozlohu 290 km2.
V městě byl nádherný palác (hlavní královská rezidence). Na severu především Dům Atonův v Achetatonu. Tento velký chrám se nazýval Genpaaton - Aton je nalezen. Měl ohradní zeď dlouhou asi osmset metů a širokou 300m. samotný chrám byl dlouhý 205 metrů a široký 40 metrů. Vstupu vévodil velký pylon a za ním byla sloupová síň s osmi sloupy na každé straně. Menším pylonem se vstoupilo do 1 dvora (asi 50 metrů dlouhého). Zde bylo velké množství obětních stolů. Druhý dvůr měl rovněž stejné rozměry jako první a také zde bylo velké množství obětních stolů. Třetí dvůr byl již menší (20 metrů dlouhý), opět s obětními stoly. Na konci dvora bylo osmnáct sloupů. čtvrtý dvůt měl již jen 15 metrů a i zde byly obětní stoly. Nakonec vejdeme do posledního dvora, jenž měl po strnách mnoho výklenků pro obětní oltáře. Tomuto dvoru vévodil Velký vápencový oltář se stélou, na niž je zobrazen Achnaton a Nefertiti jak obětují Ahnatonovi (slunečnímu kotouči ) jenž jim svými paprsky žehná. U tohoto oltáře obětoval a zpíval chvalozpěvy na slunce sám Achnaton. Tento chrám byl otevřenou svatyní plnou slunce. Tedy žádné skryté a temné síně jako u předchozích chrámů.
Celý Achetaton byl po smrti panovníka opuštěn a následně umyslně rozebrán. Důvody jsou známy; Faraon jenž zavedl monoteismus zakázal všechny ostatní bohy (Sám se uzavřel do svého města a přísahal, že jeho území nikdy nepřekročí). Po nástupu nových panovníků a nastolení opět původních tradic měl být Achnaton a vše co jej připomínalo vymazán (skoro se to povedlo).